Tečaj GNO 02 2016

Teden med 25. in 28. julijem je potekalo že drugo letošnje usposabljanje gasilcev za gašenje požarov v naravnem okolju (GNO). Tečaj je potekal v ICZR, enota Sežana. Na uvodni uri so tečajnike razdelili v 3 oddelke po 10 gasilcev v primeru pomoči ZGRS Sežana ob gašenju požara v naravi.
Prvi dan so poslušali predavanja iz varstva pri delu, zakonodaje, mehanizmu gorenja ter vrste požarov v naravnem okolju, itd. Ker pa je v tem terminu tečaja, v ponedeljek, nekaj po 14. uri strela zanetila požar na težko dostopnem terenu pri Sveti gori na Goriškem, so na pomoč odšli tudi tečajniki. Več lahko preberete v prispevku Primorskih novic.
Drugi dan tečaja so nekateri tečajniki odšli na požarišče požara na Sveti gori, drugi tečajniki pa so dopoldne preživeli pred ZGRS Sežana, kjer so si ogledali vozila in opremo za gašenje požarov v naravi. Sledilo je kosilo in po njem nadaljevanje tečaja s predavanji.
Tretji dan so tečajniki preživeli dan blizu Komna na Krasu, kjer so stvari iz teorije preizkusili še praktično na terenu. Tam se je delalo na treh delovnih točkah, kjer so se tečajniki spoznavali z opremo za gašenje požarov v naravi in utrjevali znanje s predavanj. Več si lahko ogledate na FB strani URSZR. Takoj za tem pa nov požar, ki ga je zanetila strela med Sežano in Vrhovljami. Iz praktičnih vaj so tečajniki takoj odhiteli na lokacijo in pričeli z gašenjem. Več pa v prispevku.
Četrti dan so tečajniki preživeli v predavalnici in poslušali predavanja o preventivnih ukrepih, kartografiji, …
Ob zaključku tečaja je sledilo še testiranje s krajšim testom. Tečaj so uspešno opravili vsi tečajniki, med njimi tudi en naš član, za kar mu čestitamo. Iskrena zahvalila gre vsem predavateljem in inštruktorjem za dobro delo, predanost njihovemu delu in vso gostoljubnost, katero so pokazali zaposleni v ZGRS Sežana. Teden je bil precej pester, saj so tečajniki imeli veliko praktičnega dela na terenu, kar pa je za gasilce najbolj pomembno.

Požar Sveta Gora 1

Požar Sveta Gora 2

Foto:
Foto: Leo Caharija (Primorske novice)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja