GV-1

Vozilo:
VW Crafter 2.0 TDI, 136 KM. Posadka je 1 + 5. Pogon vozila je 4×2 in je na zadnjih kolesih. Dolžina vozila je 5,6 m, višina 2,8 m in širina 2,6 m.

Tipizacija:
Vozilo je tipizirano za GV-1.

Leto izdelave:
Euro GV, 2014

Oprema in nadgradnja:
Med prvima dvema sedežema v kabini je izdelan shranjevalni prostor za malo opremo. Nosilna konstrukcija je izdelana iz aluminijastih profilov, pregrade in police so izdelane iz aluminija. Pločevine so lepljene na nosilno ogrodje. Odprtine za dostop do opreme so opremljene na vsaki strani s dvema stranskima aluminijastimi roletami. Z odpiranjem rolet se prostor nadgradnje samodejno osvetli. Zaklepanje je z BARLOCK sistemom. Za dostop do prenosne motorne brizgalke na zadnji strani vozila so dvižna vrata. Nadgradnja je pokrita z Al rebrasto pohodno pločevino in na zadnji strani vozila so zložljive aluminijaste stopnice poglobljene v nadgradnjo. Na strehi je pritrdišče za lestev ter zaboj za opremo. Nad zadnjimi vrati so pritjene usmerjevalne puščice. V nadgradnji so pritrdišča za opremo, ki jih zahteva tipizacija za tovrstna gasilska vozila (vrtljiva stena za orodje, povesni predal, sani za motorno brizgalno, police, nosilci dihalnikov (2 prekucna), nosilec elektroagregata, sortirniki za tlačne in sesalne cevi, 9× zaboj v shrambi, 1x ALU zaboj…).

Teleskopski stolp je ročno krmiljen pnevmatski steber iztegnjene višine 1,5 m z reflektorji 4 x LED (65 W). V kabini vozila je vgrajen zvočni in svetlobni signal za dvignjen svetlobni stolp.

PD stran nadgradnje:
Elektroagregat (7 kW), posoda z gorivom 5 l, podaljški, reflektor, vrvna tehnika, kovček PP.

DSC_0627

ZD stran nadgradnje:
2 prekucna nosilca IDA, 2 rezervni jeklenki, 2 zaščitni maski, 2 reševalni maski, 2 gasilnika, odeje, ribiški škornji.DSC_0626

Zadnja dvižna vrata:
Izvlečne sani z motorno brizgalno, vedrovka, potopna črpalka, posoda z gorivom 20 l, 4 sesalne cevi, povesni predal (hidrantni nastavek, ključ za podzemni in nadzemni hidrant, vezalna in ventilna vrv), zaščitna mreža za sesalni koš, komandni prostor za bočno razsvetljavo in stolp, na vratih je pritrjena jeklenica za dimnike. Nad dvižnimi vrati so pritrjene usmerjevalne puščice in kamera za vzvratno vožnjo.

DSC_0650 DSC_0651

ZL stran nadgradnje:
9 C cevi, 7 B cevi, 2 ročnika z zasunom, 2 TURBO ročnika, trojak, 4 prehodne spojke, zbiralec vode, sesalni koš, plastični zaboj (cevni pritrdilci).

DSC_0615

PL stran nadgradnje:
Vrtljiva stena (zunanja stran: 2 triopana, 2 zastavi rdeča-bela, 2 opozorilni svetilki, signalni loparček, 2 zavarovalna trakova, 2 kavla za pokrove-z verigo, jeklenica Ø 16 5m; notranja stran: žaga lokarica, lomilka, klešče za žico, kramp, lopata, 2 gasilska sekira, 1 manjša gozdarska sekira), absorbent, torba za PP, 3 stožci, ALU zaboj (dimniška oprema), 5-delni zaboj za orodje, 2 gumijasta cevna mostiča, zajemalna nosila, kocke za imobilizacijo, motorna žaga.

DSC_0645

Kabina:
V sovoznikovih vratih je pritjen nosilec za svetilke. V kabini je nameščena komanda za upravljanje z usmerjevalnimi puščicami, mobilna radijska postaja (Motorola GM360), LED prikazovanik (dvignjen stolp, odprta roleta, prižgane bočne luči, …) ter monitor za vzvratno vožnjo. Iz kabine je možno prižgati bočno razvsetljavo. Pod zadnjo klopjo je prostor, kjer so shranjeni gasilski pasovi, 2 kompleta IDA, pitna voda. Med prvima dvema sedežema v kabini je izdelan shranjevalni prostor za malo opremo (karte krajev, požarni načrti tovarn, …).

DSC_0602 DSC_0601

Namen:
Manjše gasilno vozilo GV-1 je gasilsko vozilo z opremo za gašenje in reševanje ter prenosno motorno brizgalno 8/8, ki je namešcena v nadgradnji. Manjše gasilno vozilo se uporablja za gašenje požarov in je namenjeno manjšim prostovoljnim gasilskim enotam. S svojo posadko sestavlja manjšo takticno enoto – oddelek.

DSC_0167