3. srečanje prvih posredovalcev

V soboto, 5.9.2020, smo se z ekipo prvih posredovalcev odpravili drugo leto zapored na 3. srečanje prvih posredovalcev v Preddvor. Tekmovanje je bilo sestavljeno iz osmih postaj, na katerih smo morali prepoznati situacijo ter pravilno pristopiti, poskrbeti za varnost in pomagati ponesrečencem.

Že pred pričetkom prve točke nas je čakal izziv, saj je bil dostop do ponesrečenca le preko jezera. Tako smo se morali čez jezero peljati s čolnom, ki ga je veslal eden od članov ekipe. Na brežini jezera smo našli huje poškodovanega nezavestnega fanta, ki je imel ureznino na vratu ter roki. Ob njem je tudi ležal nož, ki je nakazoval na poskus umora, saj sta ob njem bili tudi dve sumljivi očividki, ki sta se izogibali naših vprašanj. Prvo smo poskrbeli za rano na vratu z direktnim pritiskom nanjo ter zaustavili krvavitev na roki s kompresijsko obvezo. Po oskrbi smo poškodovanca namestili v stabilni bočni položaj.

Na naslednjem delovišču smo imeli opravka z otrokom brez znakov življenja, ki je bil znan srčni bolnik. To nam je dalo vedeti, da gre za srčni zastoj, zato smo takoj pričeli s temeljnimi postopki oživljanja.

Sledila je tretja postaja, na kateri se je celotno dogajanje premaknilo v zaprt prostor, kjer so imeli zabavo ter so zaradi mrazu zakurili peč na drva in se zastrupili z ogljikovim monoksidom. Takoj ob prihodu smo dve osebi, ki sta bili še pri zavesti odpeljali na prosto ter tretjo osebo brez znakov življenja izvlekli iz sobe ter pričeli z oživljanjem.

Naslednja četrta postaja nas je postavila pred nov izziv, ker smo morali pomagati dojenčku, ki se je zadušil z bonbonom ter pomiriti panična starša. Postopek odstranitve tujka pri dojenčku je cikel petih udarcev med lopaticama in pet stisov prsnice. Po treh ciklih je dojenček tujek izpljunil in ponovno zadihal.

Peti scenarij se je dogajal v gozdu, kjer sta dva gozdarja obrezovala drevo. Med obrezovanjem je delavca pričelo tiščati v prsih, zato sta poklicala pomoč. Ob našem prihodu na kraj oseba ni imela znakov življenja zato smo nemudoma pričeli s postopkom TPO. Drugo osebo smo posedli na tla in jo ogrnili z odejo, saj je bila podhlajena.

Pri šesti točki smo ponovno posredovali na zabavi, kjer je bil prisoten alkohol in druge substance. Eni od oseb je ob našem prihodu bilo slabo ter je imela povišan utrip srca, nato pa je izgubila zavest in prenehala dihati. Pričeli smo z oživljanjem. Ostale osebe, ki so bile na zabavi in so motile naše delo, smo jih zadržali na varni razdalji in poklicali policijo, ki jih je na to prevzela.

Na predzadnji postaji je šlo za delovno nesrečo, kjer je kmet želel popraviti svoj traktor in je dvignil pokrov motorja, iz katerega je butnila vročina, ki ga je opekla po obrazu, rokah in mu tudi poškodovalo dihalno pot. Zaradi oteženega dihanja smo mu hladili vrat ter mu oskrbeli opeklinske rane. Med oskrbovanjem, ki je potekalo na travniku, ga je pičila tudi čebela, on pa je takoj po tem dobil alergijski napad. Uporabili smo EpiPen, ki ga uporabljamo za anafilaktične reakcije.

Na zadnjem scenariju smo ponovno imeli opravka z otrokom. Ob potoku je imela družina piknik in nepozornima staršema se je otrok pričel utapljati. Ob našem prihodu smo ga takoj potegnili iz vode ter sprostili dihalno pot. Ker ni dihal, smo pričeli z oživljanjem, otroka temeljito obrisali ter nanj priklopili AED.

Po končanem tekmovanju je sledilo druženje in razglasitev. Naša ekipa je dosegla 1. mesto in s tem pokazala, da smo usklajena ekipa, ki ima dobro znanje na področju prve pomoči. FOTOGRAFIJE

Prispevek Notranjsko-primorske novice in Radio 94

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja