GNO 01 19

Na tečaju za gašenje požarov v naravnem okolju smo prvi dan spoznali različne zadeve o gozdnih požarih (pristop h gašenju ob večjih požarih, varnost in zdravje gasilca ter taktiko gašenja). Po koncu dneva smo bili vsi tečajniki povabljeni na ogled prostorov ZGRS in PGD Sežana.

Drugi dan tečaja smo pogledali, kakšni nalogo ima okolje pri širjenju požarov (veter, podrast, različni vetrovi na Primorskem). Predstavili so nam več vrst vozil, ki se uporabljajo pri gašenju požarov v naravi (GVGP-1, GVGP-2, GCGP-1, GCGP-2, GCGP-3), ter katere zrakoplove uporabljamo v Sloveniji za gašenje. Po končanem predavanju smo si vozila ogledali v živo ter prisluhnili predstavitvi rokovanja z njimi. Spoznali smo tudi vozilo PV-2 , ki je namenjeno vodenju večjih intervencij.

Tretji dan smo imeli preko celotnega dne praktično usposabljanje. Dopoldne smo se učili uporabljati visokotlačne naprave in armature, napeljevali cevovode ter delali z ročnim orodjem. Popoldan pa smo zakurili večjo travnato površino in vadili postopke pravilnega dostopa do požarov, gibanje po bokih požara ter pravilno postavitev vozil za možnost umika.

Četrti dan je bil rezerviran za kartografijo. Pregledali smo, kakšne zemljevide poznamo, kako se iz štaba koordinira ekipe na terenu ter pregledali preventivo na področju požarov v naravi. Na koncu je sledilo testiranje, ki smo ga vsi uspešno opravili. Sledila je še podelitev priznanj in značk ter vrnitev v svoje gasilske sredine. (P. Oblak)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja