Vaje bolničarjev – TPO in AED

Februarske vaje bolničarjev smo namenili praktičnemu delu. Na treh različnih scenarijih smo preigravali realne situacije, na katere lahko naletimo pri posredovanjih. Poudarek je bil na delu prvih posredovalcev, ki pridejo prvi na kraj intervencije, kasneje pa se jim pridružijo še ostali člani ekipe.
Prvi scenarij je predstavljal delovno nezgodo v garaži oz. delavnici, kjer je delavca stresla elektrika in s tem povzročila fibrilacijo srca ter posledično nezavest in srčni zastoj. Posredovalci so morali biti pozorni na nevarnosti v okolici in poškodovancu nuditi temeljne postopke oživljanja z uporabo AED.
V drugem scenariju se je dekle opeklo z vrelo vodo iz motorja avtomobila. Poleg oparin so morali posredovalci oskrbeti še njeno kolegico, ki se je zaradi močnega šoka onesvestila.
V zadnjem scenariju smo naleteli na primer, ki se lahko zgodi prav gasilcem med posredovanjem. Gasilec je med gašenjem zaradi eksplozije izgubil zavest, potrebno je bilo tudi nudenje temeljnih postopkov oživljanja, kar predstavlja pri polno opremljenem gasilcu posebni pristop. Poleg njega je bilo potrebno oskrbeti tudi poškodovanega drugega gasilca, ki je imel močne krvavitve v predelu roke in rame.

Foto: Mitja Trebec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja