Prvi posredovalci – januar 2018

V petek in soboto, 12. in 13.1.2018, je potekal tečaj prvih posredovalcev v Cerknici. Udeležila sem se ga kot predstavnica PGD Ivanje selo. Tečaj je potekal tretjič in je namenjen vsem prostovoljnim gasilcem in gasilkam ter ostalim, ki želijo pomagati bližnjemu in jim nuditi prvo pomoč. Verjetno se večina ljudi sprašuje, kaj sploh so prvi posredovalci, saj se je sistem le-teh začel pri nas razvijati v zadnjih letih, po vzoru Srednje Evrope. To so prostovoljci, ki se udeležijo 10 urnega tečaja. Na njem spoznajo prve postopke pri reševanju življenj. Ko tečaj uspešno zaključijo, postanejo prvi posredovalci. Njihovo delo je oskrba in pomoč poškodovancu pred prihodom nujne medicinske pomoči. S strani ReCO na zahtevo zdravnika, so pozvani, kadar se v njihovi bližini zgodi srčni zastoj, huda krvavitev. Ker so lahko hitreje pri poškodovancu, s tem oboleli osebi lahko povečajo možnost preživetja.
Tečaj se je začel v petek v prostorih zdravstvenega doma v Cerknici. Na začetku smo imeli dvourno predavanje, nato pa je sledil praktični del. Tečaj temelji na praktičnem usposabljanju, literaturo pa mora predelati vsak sam. Na praktičnem delu smo spoznali pravilen pristop, kako ukrepati, ko naletimo na obolelo osebo, temeljne postopke oživljanja (utopljenca, otroka in odrasle osebe), digitalni pritisk, kaj storiti, ko se oseba duši in podobno.
V soboto smo začeli tudi s predavanjem, kjer pa so nam predstavili možgansko kap in srčni zastoj. Sledilo je delo po postajah, kjer so nam pripravili različne scenarije poškodb. Po praktičnem usposabljanju je sledilo pisno in praktično preverjanje znanja. Ta je bil tudi odločilen za uspešno opravljen tečaj, s tem pa naziv prvega posredovalca. (Katja Braniselj)

Čestitamo Katji za uspešno opravljen tečaj!

Foto: PGD Lesce

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja