Tečaj GNO 03 17

V ponedeljek, 7.8.2017, sva se dva člana odpravila v Sežano na izobraževanje za GNO (gašenje požarov v naravnem okolju). Po sprejemu v sobe je sledila skrajšana predstavitev pravil, saj so nas zaradi nedeljskega požara v Komnu hitro poslali na dodatno zalivanje požarišča. Po treh urah je sledilo kosilo na sprejemnem mestu požara in možnost ogleda poveljniškega vozila PV-2 v delovanju.
2. dan je zjutraj potekala predstavitev nahrbtne črpalke in navijakov (mediteranov), helikopterskih bazenov (hruške) in radijskih postaj, popoldne pa predavanje o taktiki gašenja v naravi ter prve pomoči, ki ju je predaval Andrej Perko. Takoj po predaji izmene (ob 19:00) so naši tečajniki odšli na manjši podtalni požar, ki je po dveh dneh po udaru strele prišel na površje.
3. dan je potekal urnik prvega dne, saj smo bili v ponedeljek cel dan na terenu. Bila so predavanja o mehanizmu gorenja, predpisih in varstva pri delu, ki jih je predaval Marko Adamič, vplivi klimatskih razmer in geografskih pogojev na širjenje požara, ki jih je predaval Boris Budal, in predavanje o napravah za gašenje in njihovo uporabo, ki jih je odpredaval Peter Jerina ter nam tudi razkazal njihov izobraževalni center.
Za zadnji dan so ostala samo še predavanja o kartografiji in o izvajanju preventivnih ukrepov, ki jih je predaval Boštjan Triler. Po predavanju je bilo testiranje vsega pridobljenega znanja, ki sva ga uspešno opravila in pridobila specializacijo za gašenje požarov v naravnem okolju ali kar na kratko GNO. Fotografije

Zapisal: Matjaž Hribljan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja