11.2., Evropski dan številke 112

11. 2. je mednarodni dan evropske številke za klic v sili 112, na katero je mogoče poklicati na pomoč v vseh 28 državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav – na Balkanu in nekaterih območjih Rusije. V Sloveniji deluje 13 regijskih centrih za obveščanje, kjer sprejemajo klice na 112.

Slovenija je številko 112 uvedla kot druga država v Evropi že leta 1997, takoj za Švedsko. V začetku novega tisočletja je Evropska zveza z direktivo podrobneje določila delovanje in storitve enotne številke za klic v sili 112. Predpisala je, da morajo biti klici s stacionarnih in z mobilnih telefonov ter iz telefonskih govorilnic brezplačni. Predpisala je tudi, da mora biti na tej številki ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč ter pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot in policije, četudi v državi delujejo druge nacionalne številke klica v sili. Predpisala je tudi, da morajo države zagotoviti prikaz, kje se oseba, ki kliče 112, nahaja. To je v nujnih primerih zelo pomembno, še posebej, ko oseba, ki potrebuje pomoč, ne more ali ne zna povedati, kje se nahaja.

Za gluhe in naglušne je zelo pomembno, da lahko pošljejo kot klic v sili tudi besedilno sporočilo. V Sloveniji je besedilni klic na 112 mogoč preko WAP112 že nekaj let, od leta 2012 je mogoče komunicirati z operaterji v centrih za obveščanje, ki sprejemajo klice na 112, tudi z enostavnim SMS-sporočilom, poslanim z mobilnega telefona.

Kako poteka običajen dan v enem izmed centrov, pa lahko več preberete TUKAJ.

reco lj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja