Požar v naravi, 10.7.2020

Ob 21.25 smo bili s strani ReCO Postojna obveščeni o požaru v naravi v bližini Ivanjega sela v občini Cerknica. Gasilci PGD Ivanje selo smo pogasili nepogašeno kurišče in travo v okolici na skupni površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Vaje PPO in bolničarjev-delovna nesreča

Na tokratnih vajah PPO in bolničarjev smo kot predpostavko imeli scenarij delovne nesreče, kjer je delavec pri delu na brežini zdrsnil in padel cca. 2.5 m globoko v ozek del jaška. Poškodovanec je imel zlomljeno desno golen in udarec v glavo s krvavitvijo iz arkade. Ekipa je bila napotena na kraj intervencije, kjer je vodja opravil hiter ogled kraja nesreče, vodja skupine bolničarjev pa hitri pregled poškodovanca ter ocenil nujnost z zaporedjem postopkov posredovanja oz. imobilizacije. Ostali člani so med tem pripravili potrebno opremo za imobilizacijo poškodovanca ter varen transport do reševalnega vozila. Na vaji smo sodelovali s člani bolničarjev PGD Rakek.

Foto: PGD Rakek

Nenapovedana sektorska vaja, 25.6.2020

V četrtek, 25.6.2020, v popoldanskem času smo se odzvali na nenapovedano sektorsko vajo. Po scenariju je zagorela koča v gozdu na Rakeku. Z vajo smo preverjali odziv in taktične postopke gasilskih enot na tovrstnih intervencijah.

Vaje operative – požari v višjih stavbah

Operativci in operativke smo tokrat vadili požare v višjih stavbah. Najprej smo teoretično ponovili, kaj je pomembno pri takih posredovanjih, ogledali smo si, kako se dela s tablo za nadzor IDA ter termo kamero, ki smo jo imeli na testiranju. Sledila sta dva scenarija, v obeh primerih je prišlo do požara v stanovanju, pogrešana pa je bila ena oseba. Iz hidranta smo preko MB postavili klasični napad, izvedli več IDA napadalnih skupin za namen preiskovanja in gašenja ter reševalno skupino in postavili mesto za PP. S simulacijo dima smo vaje poskušali približati realnim razmeram. Po vsaki vaji je sledila analiza. Fotografije.