Obnovitveni tečaj PPO

V petek, 18.1.2019, je potekal obnovitveni tečaj za prve posredovalce, saj je licenco prvega posredovalca potrebno letno obnavljati. V uvodnem teoretičnem delu smo obnovili pristope in izvajanje TPO pri dojenčkih, otrocih in odraslih, zaustavljanje hude krvavitve ter izvajanje postopkov pri hudi zapori dihalnih poti. Sledile so praktične vaje TPO z uporabo AED-ja in kisika, kmalu za tem pa še teoretični preizkus znanja. Da se je licenco dokončno obnovilo, je bilo potrebno še praktično izvesti enega od scenarijev, ki ga vsak kandidat izžreba. Trije PPO iz našega društva so uspešno opravili obnovitveni tečaj.

Notranja liga zabavnih iger – Spomin

V sredo, 16.1.2019, je v GD na Rakeku potekala 1. tekma v Notranji ligi zabavnih iger, ki jih organizira mladinska komisija PGD Rakek. Na njihovo vabilo se je odzvalo tudi 14 mladih gasilcev iz našega društva. 1. tekmovanje je potekalo v igri Spomin. Dvoboji so bili zelo napeti, dodatno vzpodbudo tekmovalcem pa je dodal vsak posameznik, ki je navijal za svojega favorita. Vsak tekmovalec je prejel tudi priznanje. Vsi že nestrpno pričakujemo naslednjo tekmo, ki bo v sredini meseca februarja.

Posvet za poveljnike

V soboto, 5.1.2019, je v prostorih PGD Cerknica potekal posvet za poveljnike ter ožja poveljstva PGD v organizaciji GZ Cerknica. Slušatelji smo prisluhnili lahko 4 predstavitvam. Bogdan Paternost, policist PP Cerknica, je predstavil sodelovanje Policija-Gasilci, podrobneje pa potek iskalne akcije. Naslednji je bil Andrej Tratnik iz PGD Postojna, ki je predstavil požar v industrijski coni Veliki Otok, kjer je zagorelo v grafičnem studiu. Tadej Slavec iz PGD Knežak je predstavil dogajanje ob požaru v naravi na strelišču Bač leta 2017, pri katerem sta se poškodovala dva gasilca. Na koncu pa je Goran Kovačevič predstavil analizo vaje GZ Cerknica – požar v garažni hiši soseske Jezero. Posveta sta se udeležila poveljnik in namestnik poveljnika. (Z. Hrestak)

90 let Alojz Matičič

Sobotno pozno popoldan smo pozvonili na vratih Alojza Matičiča, ki v teh dneh praznuje svoj visoki 90. jubilej.  Kot desetar je moral postrojiti enoto in izdati povelje za izvedbo vaje s staro brizgalno, kar mu je šlo odlično od rok. Ob tej priložnosti smo mu podarili sliko iz tekmovanja starih brizgaln, na katerem vsako leto rad sodeluje. Vsi mu želimo veliko zdravja in zadovoljstva še naprej. Fotografije z dogodka najdete TUKAJ.