Tečaj GNO 05 17

Tečaj za gašenje požarov v naravnem okolju smo pričeli v ponedeljek, 21.8.2017, v prostorih Sežanskega gasilskega zavoda, po kratkem uvodu in sprejemu smo pričeli s predavanji, ki so obsegala teme varstvo in zdravje pri delu in predpisi s področja varstva pred požarom v naravnem okolju. Po končanem predavanju je sledilo kosilo. Popoldne smo se v predavalnici poučevali o tem, kako geografski pogoji vplivajo na širjenje požara. Tako so nam bolj podrobno približali sestavo Krasa in njegove lastnosti. Pozornost smo namenili klimatskim razmeram, posebnemu submediteranskemu podnebju ter rastju.
V torek dopoldne je sledil praktični del. Spoznali smo gasilska vozila, ki so namenjena za požare v naravnem okolju ter orodja, ki se nahajajo v njih. Poizkusili in imeli smo tudi vajo z radijskimi postajami, ki so na terenu nepogrešljive. Torkovo popoldne smo ponovno pričeli v predavalnici, kjer so nam predavali o taktiki gašenja požarov v naravnem okolju. Podrobneje smo si ogledali, katera področja v Sloveniji so najbolj požarno ogrožena, kako moramo biti gasilci organizirani in opremljeni ob večjih požarih, ki se dogajajo v naravnem okolju in na kaj vse moramo biti pozorni. Po zaključeni tej temi smo se spustili v vode prve pomoči, ki je nepogrešljivo znanje vsakega gasilca.
Sreda je bila ena od najbolj zanimivih dni našega tečaja, saj je sledilo praktično delo na Počku. Po zajtrku smo se zbrali in odpravili proti Postojni od tam naprej pa proti Počku. Najprej smo se razdelili v dve skupini; ena je spoznavala gašenje z visokotlačnimi cevmi, mediterani in tlačnimi C cevmi. Drugi so gasili z ročnimi orodji (izpihovalci, požarne metle, …). Že tukaj smo spoznali nek odtenek, kaj pomeni da gori v naravnem okolju, saj so nam inštruktorji zakurili nekaj trave in grmovja. Po kosilu, ki je bilo seveda na terenu, smo uprizorili pravo intervencijo. Uspešno smo lokalizirali požar in ga seveda tudi pogasili. Tako smo si zaslužili povratek v Sežano. Ob prihodu tja smo še očistili orodje ter vozni park in to je bil zaključek našega praktičnega dela.
Četrtek smo ponovno presedeli v predavalnici. Današnja tema je bila kartografija in topografija. Vrisovali smo v karte in iskali točke s koordinatnimi števili. Nato je sledil še izpit, ki je obsegal vse teme, ki smo jih v teh dneh predelali. Po opravljenem izpitu je sledila podelitev spričeval in povratek domov. Tako smo iz Sežane odšli z novimi izkušnjami in veliko več znanja na temo gašenja požarov v naravi.

Zapisala: Katja Braniselj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja