Ivanje selo dobilo javno dostopen AED

V Ivanjem selu smo v petek, 27.10.2017, dobili javno dostopen AED (Avtomatski eksterni defibrilator). Nahaja se na steni gasilskega doma ob glavni cesti Rakek – Logatec. Kaj je AED? AED je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. V mesecu decembru predvidevamo izobraževanje za vse vaščane, o točnem datumu boste tudi pravočasno obveščeni.

Sektorska vaja – rele Rakov Škocjan

V soboto popoldne smo vsa tri društva sektorja Rakek izvedla vajo podajanja vode s pomočjo motornih črpalk. Lokacija vaje je bil Rakov Škocjan, kjer smo vodo iz struge spravili do bližnjega naselja vikendov. V primeru, da bi prišlo do požara na tej lokaciji ali pa na lokaciji CŠOD oziroma hotela, bi bil to edini način za zagotavljanje dovolj velike količine gasilne vode. Vodo se je zajemalo iz struge Raka in jo s pomočjo treh MB in vozila GVC 16-25, katero je stalo na koncu releja, dostavilo v približno 800m oddaljeno vikend naselje. Po vzpostavitvi releja in napadov se je vadilo delo strojnikov na črpalkah, v napadih pa se je preverjalo količino in tlak vode v različnih pogojih. Po vaji je sledila kratka analiza. Fotografije.

Vaja GZ Cerknica – DS Smith Rakek

V soboto, 21.10.2017, je v dopoldanskem času potekala vaja GZ Cerknica na objektu DS Smith Rakek – bivši Valkarton. Predpostavka vaje je bila, da je zaradi napake na viličarju zagorelo v šotoru gotovih izdelkov. Zaradi zelo veliko gorljivega materiala, ki ga podjetje proizvaja in skladišči (karton), se požar širi proti proizvodnim prostorom, v objektu je več ujetih in poškodovanih oseb, na strehi objekta je fotovoltaika. Vaje se je udeležilo 83 gasilcev s 24 vozili iz GZ Cerknica, sodelovali pa so tudi gasilci PGD Postojna in Policija. Fotografije si lahko ogledate TUKAJ.

Vaje operative – taktični nastop GE

Na rednih mesečnih vajah smo tokrat vadili taktični nastop gasilske enote (GE) pri delovni nesreči, eksploziji plina, lažji prometni nesreči in požaru na tovornem vozilu. Pri vajah je bil poseben poudarek na varnem delu gasilcev, uporabi zaščitne opreme in preverjanju pridobljenega znanja iz preteklih vaj. Preverilo se je tudi delo vodje intervencije in njegovo razdeljevanje nalog, zato je vsako vajo vodil drug vodja intervencije. Kako smo vse skupaj izvedli, pa si lahko pogledate v fotogaleriji.

Gasilska maša 2017

Preteklo nedeljo smo se gasilci iz PGD Unec in PGD Ivanje selo zbrali v cerkvi na Uncu, kjer je bila darovana gasilska maša za žive in pokojne gasilce iz Unca in Ivanjega sela.

Foto: Metod Rudolf
Foto: Metod Rudolf

Vaje bolničarjev – poškodbe kosti in sklepov

Ta mesec smo bolničarji obravnavali poškodbe kosti in sklepov. V teoretičnem delu smo ponovili razliko med zvinom in izpahom, kako ju prepoznamo in kako ukrepamo. Pogledali smo si kakšne zlome poznamo, kaj je za njih značilno in kako ukrepamo. Za konec smo v praktičnem delu ponovili imobilizacijo zlomljene ključnice, nadlahtnice, podlahti, medenice in stegnenice.