Vaja – poškodovan lovec

V soboto, 26.8., smo izvedli društveno napovedano vajo. Na preži je prišlo do poškodbe lovca – amputirana noga. Po prihodu na kraj smo najprej zaustavili krvavitev in amputiran ud ustrezno shranili. Nato smo s pomočjo vrvne tehnike in nosil lovca spravili na tla. Sledil je še poizkus drugačne tehnike spuščanja lovca. Namen vaje je bil preizkusiti delo z razpoložljivo vrvno tehniko, katero imamo v društvu. Fotografije.

Tečaj GNO 05 17

Tečaj za gašenje požarov v naravnem okolju smo pričeli v ponedeljek, 21.8.2017, v prostorih Sežanskega gasilskega zavoda, po kratkem uvodu in sprejemu smo pričeli s predavanji, ki so obsegala teme varstvo in zdravje pri delu in predpisi s področja varstva pred požarom v naravnem okolju. Po končanem predavanju je sledilo kosilo. Popoldne smo se v predavalnici poučevali o tem, kako geografski pogoji vplivajo na širjenje požara. Tako so nam bolj podrobno približali sestavo Krasa in njegove lastnosti. Pozornost smo namenili klimatskim razmeram, posebnemu submediteranskemu podnebju ter rastju.
V torek dopoldne je sledil praktični del. Spoznali smo gasilska vozila, ki so namenjena za požare v naravnem okolju ter orodja, ki se nahajajo v njih. Poizkusili in imeli smo tudi vajo z radijskimi postajami, ki so na terenu nepogrešljive. Torkovo popoldne smo ponovno pričeli v predavalnici, kjer so nam predavali o taktiki gašenja požarov v naravnem okolju. Podrobneje smo si ogledali, katera področja v Sloveniji so najbolj požarno ogrožena, kako moramo biti gasilci organizirani in opremljeni ob večjih požarih, ki se dogajajo v naravnem okolju in na kaj vse moramo biti pozorni. Po zaključeni tej temi smo se spustili v vode prve pomoči, ki je nepogrešljivo znanje vsakega gasilca.
Sreda je bila ena od najbolj zanimivih dni našega tečaja, saj je sledilo praktično delo na Počku. Po zajtrku smo se zbrali in odpravili proti Postojni od tam naprej pa proti Počku. Najprej smo se razdelili v dve skupini; ena je spoznavala gašenje z visokotlačnimi cevmi, mediterani in tlačnimi C cevmi. Drugi so gasili z ročnimi orodji (izpihovalci, požarne metle, …). Že tukaj smo spoznali nek odtenek, kaj pomeni da gori v naravnem okolju, saj so nam inštruktorji zakurili nekaj trave in grmovja. Po kosilu, ki je bilo seveda na terenu, smo uprizorili pravo intervencijo. Uspešno smo lokalizirali požar in ga seveda tudi pogasili. Tako smo si zaslužili povratek v Sežano. Ob prihodu tja smo še očistili orodje ter vozni park in to je bil zaključek našega praktičnega dela.
Četrtek smo ponovno presedeli v predavalnici. Današnja tema je bila kartografija in topografija. Vrisovali smo v karte in iskali točke s koordinatnimi števili. Nato je sledil še izpit, ki je obsegal vse teme, ki smo jih v teh dneh predelali. Po opravljenem izpitu je sledila podelitev spričeval in povratek domov. Tako smo iz Sežane odšli z novimi izkušnjami in veliko več znanja na temo gašenja požarov v naravi.

Zapisala: Katja Braniselj

Prevzem vozila PGD Otave

V soboto, 19.8.2017, so v Gorenjih Otavah gasilci PGD Otave prevzeli novo vozilo GVV-1, imenovan Otavski bojevnik. Svečanosti so se udeležila društva iz GZ Cerknica in visoki gostje. Po uradnem delu je sledila zabava z ansamblom Jelen.

Foto: Ljubo Vukelič

Tečaj GNO 03 17

V ponedeljek, 7.8.2017, sva se dva člana odpravila v Sežano na izobraževanje za GNO (gašenje požarov v naravnem okolju). Po sprejemu v sobe je sledila skrajšana predstavitev pravil, saj so nas zaradi nedeljskega požara v Komnu hitro poslali na dodatno zalivanje požarišča. Po treh urah je sledilo kosilo na sprejemnem mestu požara in možnost ogleda poveljniškega vozila PV-2 v delovanju.
2. dan je zjutraj potekala predstavitev nahrbtne črpalke in navijakov (mediteranov), helikopterskih bazenov (hruške) in radijskih postaj, popoldne pa predavanje o taktiki gašenja v naravi ter prve pomoči, ki ju je predaval Andrej Perko. Takoj po predaji izmene (ob 19:00) so naši tečajniki odšli na manjši podtalni požar, ki je po dveh dneh po udaru strele prišel na površje.
3. dan je potekal urnik prvega dne, saj smo bili v ponedeljek cel dan na terenu. Bila so predavanja o mehanizmu gorenja, predpisih in varstva pri delu, ki jih je predaval Marko Adamič, vplivi klimatskih razmer in geografskih pogojev na širjenje požara, ki jih je predaval Boris Budal, in predavanje o napravah za gašenje in njihovo uporabo, ki jih je odpredaval Peter Jerina ter nam tudi razkazal njihov izobraževalni center.
Za zadnji dan so ostala samo še predavanja o kartografiji in o izvajanju preventivnih ukrepov, ki jih je predaval Boštjan Triler. Po predavanju je bilo testiranje vsega pridobljenega znanja, ki sva ga uspešno opravila in pridobila specializacijo za gašenje požarov v naravnem okolju ali kar na kratko GNO. Fotografije

Zapisal: Matjaž Hribljan

Vaje operative – radijske zveze & razvrščanje

Na tokratnih vajah operative smo posvetili pozornost radijskim zvezam in razvrščanju. Vaje smo začeli s predstavitvijo o radijskem sistemu ZA-RE, kako je nastal, kdo vse je vključen v ta sistem, kakšne so prednosti in slabosti tega sistema, kako komuniciramo po radijskih postajah, katere radijske postaje poznamo, nekaj je bilo govora tudi o pozivnikih. Po teoriji smo se preselili na teren, kjer smo izvajali slišnost na različnih lokacijah po našem požarnem območju in po požarnem območju sektorja Rakek. Vaje smo nadaljevali z razvrščanjem. Tu smo predvsem posvetili pozornost vaji razvrščanja, ki je del tekmovalnega programa, katerega se bomo udeležili v jesenskem času. Pri vajah razvrščanja so se nam pridružili še nekateri člani društva.

Vaje bolničarjev – delo po scenarijih

Na tokratnih vajah bolničarjev smo delali po scenarijih na terenu. Prvi scenarij je predvideval, da je pri popravilu kamionske prikolice delavca obšla slabost ter da izgublja zavest. Le tega smo oskrbeli in prenesli izpod prikolice na varno točko. Sledila je kratka analiza. Ponovili smo delo z zajemalni nosili z obračanjem poškodovanca v osi in namestitvijo na nosila. Sledil je še drugi scenarij. Pri delu v kamnolomu je delavec padel v globino in si pri tem poškodoval nos, težil je tudi po bolečinah v križu, nog ne čuti. Poškodovanca smo oskrbeli, ga namestili na nosila in predali strokovnim službam. Zaradi vročine nismo vadili v popolni zaščitni opremi. Fotografije