Občinska orientacija 2017

Danes je v Babnem Polju potekala občinska gasilska orientacija v organizaciji GZ Loška dolina in PGD Babno Polje. Tekmovanja se je udeležilo 61 ekip iz GZ Cerknica in GZ Loška dolina. Tekmovalci so se pomerili v vaji z vedrovko, štafetnem vezanju vozlov, spajanju cevi na trojak, topografskih znakih, vaji iz orientacije, … Naše društvo je zastopalo 7 ekip. Pionirji so zasedli 5. mesto, pionirke 5. in 10. mesto. Mladinci so zasedli 1. in 11. mesto, mladinke pa 8. mesto. V kategoriji pripravnic so naše tekmovalke zasedle odlično 1. mesto. S tem sta si ekipi mladincev in pripravnic uvrstili na regijsko orientacijo, ki bo 10. junija ravno tako v Babnem Polju. Vsem tekmovalcem in mentorjem čestitamo! Fotografije

Tečaj za delo z motorno žago

V petek, 19.5., in soboto, 20.5.2017, se je naš član udeležil usposabljanja za delo z motorno žago. V petek je bila predstavljena teorija o sestavnih delih motorne žage, pravilnem brušenju verige, podiranju dreves na različne načine glede na lego drevesa ter o osebni zaščitni obleki gozdarja. V soboto je potekalo praktično usposabljanje. Tam so tečajniki spoznali, kako se pravilno in varno podre drevo, nato pa je vsak posameznik pred mentorjem to še opravil.

Požari v gradbenih in inž. objektih, 15.5.2017

Ob 19.58 je zagorelo v industrijskem objektu podjetja Kemis na Vrhniki, kjer zbirajo odpadna olja in ostale nevarne snovi. Aktivirani so bili gasilci iz GZ Vrhnika, kasneje pa še enote iz GZ Logatec, GZ Cerknica, ter poklicni gasilci GB Ljubljana in Kranj. Skupaj je na intervenciji sodelovalo 256 gasilcev, na zdravstveni primarni triaži je sodelovalo 27 oseb, 24 policistov in 5 oseb službe za podporo. Aktiviran je bil tudi celoten štab CZ Vrhnika. Enajst oseb je bilo evakuiranih in so bili začasno nameščeni pri sorodnikih. Požar so gasilci pogasili v zgodnjih jutranjih urah. Vzrok požara še ni znan, nastala pa je velika gmotna škoda. Iz GZ Cerknica so na pomoč odšli gasilci PGD Rakek, Cerknica, Begunje z 28 gasilci in 4 vozili ter ekipa za pomoč pri vodenju regijskemu poveljniku, v kateri je bil tudi naš član. Gasilci PGD Ivanje selo smo bili v pripravljenosti z moštvom ter IDA.

Prispevek Siol.net
Prispevek 24ur.com

Požar ob progi, 15.5.2017

Ob 16:28 nas je ReCO Postojna obvestil o več požarih ob železniški progi med Lazami in Rakekom. Po pregledu prej omenjen trase smo gasilci PGD Ivanje selo in Rakek pogasili podrast ob železniški progi na skupni površini okoli 150 kvadratnih metrov. Požare je povzročila okvara zavor železniške kompozicije. Nekaj fotografij najdete tudi tukaj.

Vaje operative – delo z vitlom

Tokratne vaje operative so bile posvečene delu z vitlom. Pred odhod na teren smo najprej dali besedo o varnem delu z vitlom, pravilno uporabo, govorico rok pri vitlanju, pogledali smo si, kaj od opreme za vitlanje imamo in kje se nahaja. Na terenu smo najprej s pomočjo škripca izvedli izvlek bremena iz doline, nato pa je sledila vaja s predpostavko, da je pri delu v gozdu prišlo do poškodbe delavca z motorno žago, ki pa se je poškodoval na strmem pobočju in je za transport ponesrečenca bila potrebna uporaba vitla. Po končani vaji je sledila kratka analiza. Fotografije lahko najdete tukaj.

Praktične vaje – tečaj VG, 13.5.2017

Danes je v Industrijski coni Podskrajnik II potekal 2. dan praktičnih vaj na tečaju VG. Tokrat so tečajniki vadili na primerih “pravih” intervencij: požar smetnjaka, požar osebnega in tovornega vozila, gašenje z lestve. Tečajniki so v vlogi vodji skupin opravljali različne naloge in s tem dobili bolj realen pogled na delo vodje skupine.

Slavnostna akademija PGD Cerknica

V nedeljo, 7.5.2017, so se trije člani PGD Ivanje selo udeležili slavnostne akademije ob 130. letnici delovanja PGD Cerknica. Gasilci PGD Cerknica so pripravili zanimiv in pester program. Najprej je sledila otvoritev slavnostne akademije s slovensko himno, nato pa odkritje slike Sv. Florijana, ki bo krasila novi prapor. Med programom so nam popestrili tudi z glasbo. Ob koncu slavnostne akademije so podelili različna priznanja in odlikovanja, po končani prireditvi pa je sledila pogostitev pred kulturnim domom v Cerknici. Nekaj forografij pa lahko najdete tukaj.

Foto: NPN

Florjanova maša 2017

Na Florjanovo nedeljo smo se gasilci PGD Planina, Laze-Jakovica, Unec, Rakek in Ivanje selo že 25. leto zapored udeležili svete maše v čast Sv. Florjanu. Med slovesno mašo smo slišali tudi zvoke skupine godbenikov iz Logatca, ki so nam polepšali naš srebrni jubilej. Po maši je sledila pogostitev v prostorih stavbe nasproti cerkve.

Praktične vaje – tečaj VG, 6.5.2017

Danes je v Grahovem na območju stare osnovne šole potekal 1. dan praktičnih vaj na tečaju VG. Na praktičnih vajah so tečajniki spoznavali delo vodje skupine na treh delovnih točkah. Na prvi so spoznali delo vodje skupine pri reševanju oseb, preiskovanju objekta in postavitvi lestve, na drugi so tečajniki vadili vodenje skupine pri gašenju in prezračevanju objekta. Pri tretji točki pa so se preizkusili v vlogi vodje skupin pri delu na požarišču z vozilom GV-1, kjer smo simulirali aktivno obrambo objekta s trodelnim napadom. Fotografije.