Požari v stanovanjskih stavbah, 22.4.2017

Ob 20.02 nas je ReCO obvestil o požaru v objektu na Uncu, občina Cerknica. Gorelo je v starejši stanovanjski hiši. Posredovali smo gasilci PGD Unec, Rakek in Ivanje selo, ki smo požar, ki se je začel v garaži, pogasili. Nastalo je nekaj materialne škode. Gasilci smo pregledali stavbo s termo kamero in jo prezračili. Obveščene so bile pristojne službe.

OBVESTILO: Prenehanje velike požarne ogroženosti na nekaterih območjih

Na podlagi 8. člena uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

R A Z G L A Š A

prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene 1. aprila 2017, na območju celotne države, RAZEN na območju občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba. V navedenih občinah velika požarna ogroženost naravnega okolja ostaja v veljavi.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta od 12. aprila 2017 na območjih, kjer je ukinjena velika požarna ogroženost naravnega okolja, prenehala izvajati poostren nadzor.

V občinah Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta na območju teh občin še naprej izvajala poostren nadzor.

Datum: 12.4.2017

Materinska proslava 2017

V nedeljo, 2.4.2017, so se ob 15.00 v gasilskem domu zbrale naše drage sovaščanke, za katere je naša mladina tudi letos pripravila krajši zabavni program. Materinska proslava je letos potekala v gasilskem duhu. Mladina je v igrici predstavila, kako nevarno se je igrati z vžigalicami, kaj moramo povedati ob klicu na številko 112 ter kako poteka delo gasilcev od poziva na pomoč do zaključka intervencije. Brez predstavnikov nujne medicinske pomoči in nekaj povojev pa tudi ni šlo. Z nežno melodijo sta popoldan popestrila Manca Oblak na flavti in Jaka Oblak, ki nam je zaigral na klaviaturo. Vse obiskovalke so v dar dobile tudi recikliran tulipanček, katere smo izdelali iz odsluženih škatel za jajca. Za vse obiskovalke smo pripravili tudi pogostitev ter se skupaj poveselili.

Ines Hribljan

Vaje operative – IDA

Tokratne vaje operative so bile na temo dela z izolirnimi dihalnimi aparati (IDA). Obnovili smo znanje uporabe IDA, pogledali smo si glavne sestavne dele, vadili sestavo in pravilno nameščanje IDA. Sledil je še prikaz postopka nameščanja in uporabe reševalne maske. Nato smo teoretično obdelali še pravilen vstop v prostor ter gibanje po prostoru. Fotografije

Požari na travniških površinah, 1.4.2017

Ob 16.11 nas je ReCO Postojna obvestil, da je potreben pregled terena ob železniški progi, saj je bil opažen dim. Pričeli smo s pregledom terena od meje občin Logatec/Cerknica do železniške postaje Rakek. Na odseku dolgem približno 5 km smo pogasili dva železniška pragova in okrog 20 kvadratnih metrov trave in podrasti. Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Ivanje selo.

Državni kviz 2017

V soboto, 1. aprila, je v Šmartnem pri Litiji potekal 16. državni kviz gasilske mladine. Tekmovalo je 113 ekip v treh kategorijah iz celotne Slovenije. Letošnjega državnega kviza si je s prvim mestom na regijskem kvizu prislužila tudi naša ekipa pripravnikov (Alja, Katja, Nik). Uvod v tekmovalni dan je bila otvoritev tekmovanja z dvigom zastave. Nato je za našo ekipo sledila tematika gasilska znanja od 5-0, nato teoretični in zatem še praktični del. Med čakanjem na uradne rezultate se je čez dan odvijal pester spremljevalni program. Predstavila se je Šola preživetja Laris, Policija in PGD Litija. Sledila je razglasitev rezultatov. Ekipa pripravnikov je med 32 ekipami v svoji kategoriji zasedla 27. mesto. Tekmovalcem hvala za ves vložen trud in prosti čas, ki so ga namenili vajam in pripravam na tekmovanje. REZULTATI