Trening mentorjev 2016

V petek, 25.11.2016, sva se dva člana našega društva udeležila 12. treninga mentorjev mladine z naslovom MENTOR IN VZGOJA v organizaciji PGD Šinkov Turn. Trening je potekal v Bistri. Po prihodu nas je čakala nastanitev v hotelu Bistra in spoznavanje. Spoznali smo se s preostalimi člani treninga (PGD Izola, PGD Šinkov Turn, PGD Preska – Medvode, PGD Dvor ter kolegi iz Hrvaške). Pogovarjali smo se o problemih, s katerimi se spopada mentor, kdo sploh je mentor, kakšne so njegove naloge. Po večerji smo se posedli v krog in si ob pripovedi naše zgodbe izmenjali darila. V soboto smo odšli v prostore tehničnega muzeja bistra, kjer je vsak izpostavil prednost svojega društva in odprli razpravo na ta račun. Ogledali smo si film z naslovom V iskanju sreče. Po razpravi o filmu smo se odpravili na iskanje žetonov, ki so bili skriti po dvorišču. Le-te smo potrebovali pri reševanju križanke. Za sprostitev pa smo se šli človek ne jezi se na malo drugačen način. Zvečer sva člana iz Ivanjega sela, skupaj s kolegi iz Hrvaške in Izole, odšla na ogled praznične Ljubljane. Zadnji dan, v nedeljo, smo tako kot tudi v soboto, dan začeli z jutranjimi novicami, pri katerih ni manjkalo smeha. Potem smo prisluhnili trenerju Marjanu Fabjanu, ki nam je povedal nekaj pomembnih in zanimivih stvari v zvezi s mentorstvom. Za konec pa smo imeli delavnico z naslovom Kako do virov financiranja. Ob razhodu je vsak dobil diplomo. Trening mi je bil osebno zelo zanimiv, saj ne da sem zvedela na delavnicah mnogo koristnih metod za delo z mladimi, sem namreč tudi izmenjala izkušnje z mentorji iz drugih društev. Tako sem poleg znanja pridobila tudi nove prijatelje.

Zapisala:
Sara Žorž

tm1

tm2

tm4

IDA OBN 08 16

Pridobljene specialne veščine naših članov je potrebno redno obnavljati. Tako se je v novembru naš član udeležil obnovitvenega tečaja za nosilca izolirnih dihalnih aparatov na Igu. Enodnevni tečaj začenja dopoldanski teoretski del, ki mu sledi izvajanje predpisanih nalog, ki preverjajo psiho-fizične sposobnosti in usposobljenost kandidatov. Praktične vaje tako sestavljata dva prehoda preko steze z ovirami, vaje iz izvlačenja poškodovancev, vaje iz vstopanja v požarno hišo in gibanje po njej ter vaja iz preiskovanja v dimni hiši. Naš član je uspešno opravil z nalogami in tako obnovil svojo specialnost za naslednji dve leti, po katerih vse nosilce čaka nov obnovitveni tečaj.

ida-obn

Vaje bolničarjev – imobilizacija, položaji in prenos poškodovancev

Skupina gasilcev je po daljšem premoru ponovno začela z vajami bolničarjev. Pridružili smo se ekipi bolničarjev PGD Rakek, s katerimi skupaj obnavljamo znanje iz nudenja prve pomoči. Na tokratnih vajah smo najprej skozi teorijo ponovili kdaj, kako in zakaj je potrebna imobilizacija, v kakšne položaje vse damo poškodovance v različnih situacijah, itd. Nato smo vse skupaj še praktično preizkusili ter obnovili znanje z delom z zajemalnimi nosili.

dsc_0692