Slovesna maša v Planini

V nedeljo, 28.8.2016, se je 9 gasilcev PGD Ivanje selo udeležilo sv. maše v Planini za pokojne iz rodbine Windisch-Graetz, ki je bila v 19. in 20. stoletju ena najpomembnejših rodbin na slovenskem. Potomci rodbine Windisch-Graetz so se po drugi svetovni vojni izselili iz ozemlja Slovenije. V Slovenijo so se prišli poklonit svojim prednikom, ki so pokopani v Planini. S tem namenom je bila darovana sveta maša, ki je potekala tako v slovenskem kot tudi v nemškem in angleškem jeziku. Po maši je sledil ogled zgodovine Windisch-Graetzov, “zakuska”, kot so pogostitev v slovenščini poimenovali gostitelji in druženje. Zahvala.

Nina Hribljan

Foto: PGD Planina
Foto: PGD Planina
Foto: PGD Planina
Foto: PGD Planina

Prevzem vozil PGD Unec

V soboto, 27.8.2016, so na Uncu domači gasilci v uporabo uradno prevzeli dve vozili, sprejem za njiju pa so izvedli pred meseci. Vozilo Iveco Daily 4×4 z originalnim dvignjenim podvozjem ima rezervoar s 600 litri vode in vso pripadajočo opremo po tipizaciji za vozilo GVV-1. Drugo, terensko vozilo Toyota, tipizirano za vozilo GVGP-1, pa nadgradnjo še čaka. Poleg ostalih gasilcev iz GZ Cerknica so se svečanega prevzema udeležili še župan občine Cerknica, podpredsednica GZ Cerknica ter ostali visoki gostje. Na sami prireditvi so podelili tudi odlikovanja in priznanja. Po slovesnosti je sledila še zabava. Prevzema se je udeležilo tudi 11 gasilcev iz našega društva. Več si lahko preberete na strani PGD Unec.Več si lahko preberete na strani PGD Unec.

20160827_182437

Požari na sredstvih cestnega prometa, 15.8.2016

Ob 15:35 nas je ReCO Postojna obvestil o požaru vozila v Ivanjem selu. Na AC med Uncem in Logatcem pri vasi Ivanje selo v občini Cerknica, je avtomobil prebil varovalno mrežo, zletel z avtoceste na bližnje polje, trčil v drevo in pri tem zagorel. Posredovali smo gasilci PGD Ivanje selo in Rakek, ki smo na lokaciji pogasili goreče vozilo, požar trave na površini 70 kvadratnih metrov ter eno drevo. Izvajali smo požarno varovanje, odklopili akumulator in pomagali Policiji. V nesreči je bila ena oseba poškodovana, katero smo oskrbeli. Avtomobil je uničen. Fotografije. Video pa si lahko ogledate tukaj.

DSC_0045

Požari v naravi na Kraškem robu, 7. in 8.8.2016

V nedeljo, 7.8.2016, nekaj po 12. uri je zagorelo ob železniški progi med Črnotičami in Hrastovljami. Vzrok požara je najverjetneje iskra vlakovne kompozicije, ki je tisti čas peljala v smeri Kopra in je na odseku 4-5 kilometrov zanetila več kot 20 požarov. Dodaten “bencin” na ogenj pa je dodala še burja, ki je bila v času požara okrepljena, zato se je požar hitro širil. Aktiviranih je bilo več gasilskih društev iz več gasilskih regij, dva helikopterja SV in letalo SV za gašenje. Na pomoč kolegom iz primorske smo priskočili tudi mi skupaj s kolegi iz PGD Velike Bloke, Grahovo, Cerknica in Rakek v okviru voda GZ Cerknica. Ob prihodu na sprejemno mesto smo bili gasilci GZ Cerknica napoteni proti vasem Črnotiče in Praproče z namenom, da gasimo žarišča, katere neti burja in branimo vasi pred ognjem. Čez noč so se zaradi burje pojavila nova žarišča pri vasi Loka, kamor smo tudi bili napoteni. Proti jutru se je burja ponovno okrepila in nam povzročala dodatne težave, saj je netila že pogašena žarišča nad Kraškim robom. Naša izmena je končala 8.30, ko so nas zamenjali gasilci iz Ljubljanske regije. Gasilci PGD Ivanje selo smo v našem sektorju bili zadolženi za polnjenje cistern, pogasili pa smo tudi manjša žarišča z naprtnjačo. Po sedaj znanih podatkih je pogorelo 453 ha površin, od tega 192 ha gozda. Sodelovalo je 1062 gasilcev, preko 85 gasilskih vozil, štirje helikopterji in manjše letalo Slovenske vojske. Na intervenciji je sodelovalo 5 gasilcev iz našega društva. Fotografije najdete v naši fotogaleriji in tukaj.

DSC_9993

Tečaj GNO 03 2016

Teden med 1. in 4. avgustom je potekalo tretje letošnje usposabljanje gasilcev za gašenje požarov v naravnem okolju (GNO). Tečaj je potekal v ICZR, enota Sežana. Na uvodni uri so tečajnike razdelili v 3 oddelke, kateri bi v primeru izbruhu požara v naravi pomagali gasilcem ZGRS Sežana ob gašenju.
Prvi dan so tečajniki poslušali predavanja iz varstva pri delu, zakonodaje, naprav za gašenje in uporaba le teh, itd.
Drugi dan tečaja je potekalo spoznavanje opreme in vozil za gašenje požarov v naravi. Po kosilu so sledila predavanja iz taktike gašenja požarov v naravnem okolju.
Tretji dan so tečajniki preživeli na Počku, kjer so stvari iz teorije preizkusili še praktično na terenu. Tam se je delalo na treh delovnih točkah, kjer so se tečajniki spoznavali, kako in s katero opremo se pristopi h gašenju v primeri pehotne enote, kako in kdaj se uporablja klasičen napad in kdaj VT ter kako se dela s hruško, katero uporablja helikopter pri gašenju iz zraka. Na koncu dneva je sledila še zaključna vaja, kjer so se tečajniki razdelili v 3 sektorje in požar pogasili.
Četrti dan so tečajniki preživeli v predavalnici in poslušali predavanja o preventivnih ukrepih, sistemu protipožarnih ukrepov,kartografiji.
Tečaj se je zaključil s krajšim testiranjem, katerega ste opravili obe naši članici, ki sta se udeležili res zanimivega in poučnega tečaja. Dekletoma čestitamo! Teden je minil mirno in posredovanje tečajnikov ob požarih v naravi ni bilo potrebno. Velika zahvala gre vsem predavateljem, inštruktorjem in ostalim, ki so teden preživeli s tečajniki in jim posredovali svoje izkušnje in znanje, katerega imajo zaposleni v ZGRS Sežana veliko. Hvala! Nekaj fotografij lahko vidite tule.

GNO 3

GNO12

Tečaj GNO 02 2016

Teden med 25. in 28. julijem je potekalo že drugo letošnje usposabljanje gasilcev za gašenje požarov v naravnem okolju (GNO). Tečaj je potekal v ICZR, enota Sežana. Na uvodni uri so tečajnike razdelili v 3 oddelke po 10 gasilcev v primeru pomoči ZGRS Sežana ob gašenju požara v naravi.
Prvi dan so poslušali predavanja iz varstva pri delu, zakonodaje, mehanizmu gorenja ter vrste požarov v naravnem okolju, itd. Ker pa je v tem terminu tečaja, v ponedeljek, nekaj po 14. uri strela zanetila požar na težko dostopnem terenu pri Sveti gori na Goriškem, so na pomoč odšli tudi tečajniki. Več lahko preberete v prispevku Primorskih novic.
Drugi dan tečaja so nekateri tečajniki odšli na požarišče požara na Sveti gori, drugi tečajniki pa so dopoldne preživeli pred ZGRS Sežana, kjer so si ogledali vozila in opremo za gašenje požarov v naravi. Sledilo je kosilo in po njem nadaljevanje tečaja s predavanji.
Tretji dan so tečajniki preživeli dan blizu Komna na Krasu, kjer so stvari iz teorije preizkusili še praktično na terenu. Tam se je delalo na treh delovnih točkah, kjer so se tečajniki spoznavali z opremo za gašenje požarov v naravi in utrjevali znanje s predavanj. Več si lahko ogledate na FB strani URSZR. Takoj za tem pa nov požar, ki ga je zanetila strela med Sežano in Vrhovljami. Iz praktičnih vaj so tečajniki takoj odhiteli na lokacijo in pričeli z gašenjem. Več pa v prispevku.
Četrti dan so tečajniki preživeli v predavalnici in poslušali predavanja o preventivnih ukrepih, kartografiji, …
Ob zaključku tečaja je sledilo še testiranje s krajšim testom. Tečaj so uspešno opravili vsi tečajniki, med njimi tudi en naš član, za kar mu čestitamo. Iskrena zahvalila gre vsem predavateljem in inštruktorjem za dobro delo, predanost njihovemu delu in vso gostoljubnost, katero so pokazali zaposleni v ZGRS Sežana. Teden je bil precej pester, saj so tečajniki imeli veliko praktičnega dela na terenu, kar pa je za gasilce najbolj pomembno.

Požar Sveta Gora 1

Požar Sveta Gora 2

Foto:
Foto: Leo Caharija (Primorske novice)