Vaje operative – obnovitev znanja

Tokratno vaje operative smo posvetili obnavljanju znanja. Osvežili smo znanje iz temeljnih postopkov oživljanja (TPO), delu z zajemalnimi nosili in nadaljevali na zaustavljanju hudih krvavitev, oskrbi opeklin. Praktično smo preizkusili še hiter iznos z nosili in brez nosil ter ponovili odpiranje vrat. Vaje so potekale v sodelovanju s PGD Rakek.

DSC_9059

DSC_9061

Zaključek NTG

V nedeljo, 17.4., je sledilo še zaključno dejanje nadaljevalnega tečaja za gasilca (NTG). Simuliralo se je 2 interveciji, prvo pri OŠ Rakek, druga pa se je odvijala v IOC Podskrajnik II. Tečajniki so morali pokazati znanje, ki so ga pridobili tekom tečaja še v realnosti. Intervenciji sta bila zasnovani tako, kot so tečajniki vadili na praktičnih vajah. Zaključek si je ogledal tudi regijski poveljnik. Tečaj je opravilo vseh 7 tečajnikov. Priznanja in čine se bo tečajnikom podelilo v matičnih društvih.

DSC_9023

DSC_9026

DSC_9028

DSC_9030

Čistilna akcija 2016

Tokratno aprilsko soboto smo organizirali čistilno akcijo, da očistimo našo vas in bližnjo okolico. Čistili smo večinoma ob glavni cesti od Unca proti Lazah, po vasi in okoli gasilskega doma. Opažamo, da je vsako leto manj smeti in to nas razveseljuje ter upamo, da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

DSC_9013

DSC_9014

Materinska proslava

Današnjo turobno soboto smo z mladino izkoristili, da smo se zahvalili vsem ženskam, sestram, mamam, ki za nas vedno postorijo veliko in še več. Tako so se v gasilnem domu ob 19.00 zbrale naše vaščanke, za katere smo v zahvalo in spomin na njihova praznika v mesecu marcu pripravili krajšo proslavo. Vse se je začelo že v mesecu marcu, ko smo začeli s srečanji, pridno izdelovali darilca za naše dame in se pripravljali na nastop. Vsak izmed otrok je pripravil recitacijo pesmi, Manca pa je zaigrala na flavto. Po prireditvi je sledila pogostitev, ob kateri smo malo poveselili in poklepetali, vsaka izmed obiskovalk pa je domov odšla z nasmehom na obrazu in majhno pozornostjo v rokah.

Ines Hribljan

DSC_0369[1]-1

DSC_0374[1]

Praktične vaje za NTG

Pretekli vikend so se na nadaljevalnem tečaju za gasilca (NTG), ki ga obiskuje 7 tečajnikov, pričele praktične vaje. Vaje bodo potekale 3 vikende, na katerih bodo tečajniki pobližje spoznali dobavo vode do MB, gašenje z RGA, elektriko v gasilski praksi, ročnike, curke, polaganje cevovodov, požare v naravi, vajo s trodelno lestvijo, … Na prvih vajah je sodeloval tudi 1 inštruktor pri vaji izdelava vozlov, navezava orodja. Zadnji dan tečaja pa bo izvedena tudi simulacija realne intervencije, kjer bodo tečajniki spoznali, kako vse skupaj poteka v resnici.

DSC_8987

DSC_8990

Ogled Planinske jame

Na sončno nedeljo smo se z našimi pionirji in mladinci odpravili na otvoritev jamarske sezone 2016 v Planinski jami. Ogledali smo si Ravbarjev stolp ter na hitro prisluhnili predavanju biologa Gregorja Aljančiča o človeški ribici. Vsi nestrpni smo se z vodičem in ostalimi obiskovalci podali v Planinsko jamo. Občudovali smo naravne lepote jame in se sprehodili do sotočja rek, ki se združita v jami (reka Pivka in reka Rak). Ob sotočju smo opazovali potop potapljača. Na koncu pa smo si ogledali človeško ribico, nad katero so bili najmlajši zelo navdušeni.

Sara Žorž

20160403_171913

Državni kviz gasilske mladine 2016

V soboto, 2.4.2016, je v Stični (GZ Ivančna Gorica), natančneje v OŠ Stična in SŠ Josipa Jurčiča, potekal 15. državni kviz gasilske mladine. Med samim tekmovanjem je potekal pester spremljevalni program, na katerem so se predstavili PGD Višnja Gora, PGD Stična, Enota reševalnih psov Slovenije, M-SOS, … Na samem tekmovanju se je pomerilo 39 ekip pionirjev, ravno toliko ekip mladincev in 31 ekip pripravnikov. Naši pripravniki so z nekaj smole zasedli 27. mesto. Mentorju in seveda tekmovalcem čestitamo, da so prišli tako daleč in naše društvo zastopali na tako visokem (državnem) nivoju. Nekaj fotografij pa najdete tukaj.

20160402_134509