14. TEKMOVANJE EKIP GASILSKIH TERENSKIH VOZIL

Tekmovanje bo potekalo v soboto, 7. junija 2014, s startom prve ekipe ob predvidoma 13. uri, na parkirišču izpred PTC Primorka v središču Postojne.

Ekipa je sestavljena iz 4 članov, ki morajo biti opremljeni z gasilskim kombinezonom oz. zaščitno intervencijsko obleko, gasilsko čelado, delovnimi rokavicami, gasilskimi škornji.

Ekipe lahko tekmujejo le z brezhibnim gasilskim terenskim vozilom.

Ekipe tekmujejo v kategorijah »člani« in »članice«. V primeru da je ekipa sestavljena iz članov in članic, tekmuje v kategoriji »člani«.

Zainteresirane ekipe naj pošljejo prijavo Andreju Perku na email: and.perko@gmail.com, dodatne informacije po telefonu: 041 602 584 do vključno 4.06.2014 s kontaktnimi podatki vodje ekipe (Ime vodje, email, telefon). Prijavnina znaša 30 €/ekipo vključuje pa tudi hrano in eno pijačo po tekmovanju.

Vse prijavljene ekipe bodo dobile dodatne informacije.

Organizacijski odbor PGD Postojna

Zaključek tekmovanja bo na Pečni rebri (Koča Mladika) z dobrodelnim koncertom za PGD Postojna. Od 17. ure dalje bodo nastopili: Venera, Prizma, Tulio Furlanič, Marino Legovič, Pelhan Band, Norton in Outsider.

Ogled finala Lige prvakov

Predzadnji sobotni večer meseca maja smo popestrili še z enim dogodkom – ogledom nogometnega finala Lige prvakov med Real Madridom in Atleticom iz Madrida na velikem platnu. Večer je bil napet vse do konca. Zmage so se na koncu veselili navijači madridskega Reala.

DSC_5072

5. občinska orientacija, 24.5.2014

V vročem sobotnem dopoldnevu se je 6 ekip odpravilo v Dolenjo vas pri Cerknici na 5. občinsko orientacijo. Tekmovalci so se med seboj pomerili v prenosu vode, spajanju cevi na trojak, zvijanju cevi, vezanju vozlov, reševanju testov,… Naše društvo je zastopala 1 ekipa pionirk, 2 ekipi mladincev, 2 ekipi mladink in 1 ekipa pripravnikov.

Rezultati pa so naslednji:
– Pionirke: 3. mesto
– Mladinke 1: 1. mesto
– Mladinke 2: 3. mesto
– Mladinci 1: 1. mesto
– Mladinci 2: 11. mesto
– Pripravniki: 3. mesto

Tako so si mladinke 1 in mladinci 1 uvrstili na regijsko orientacijo, ki bo 14.6.2014.

Več fotografij pa najdete tukaj

DSC_0352

OBVESTILO POVELJNIKA

Iz regije sem prejel dopis glede predvidene pomoči v silah in opremi za poplavna območja Bosne in Srbije. Zagotoviti je potrebno GVM ali GV1 ali PV. V vozilu bi bilo nekaj osnovne opreme kot so lopate, vrvi, korci, krampi, potopne črpalke…, predvidoma pa tudi posadka 4-5 gasilcev. Predvidoma naj bi to trajalo 4 dni ter pot tja in nazaj.

Če si interesent, prosim za takojšno – čimprejšno prijavo!

poveljnik Zdene Hrestak

Vaje operative, 20.5.2014

Tokratne vaje PP smo izpustili in jih nadomestili s krajšimi operativnimi in sicer na temo IDA. Ponovili smo sestavne dele IDA, pravilno nameščanje IDA in maske, na kaj vse je potrebno biti pozoren pri opremljanju z IDA, pravilni prijemi za iznos ponesrečenca in izvlek sotovariša opremljenga z IDA.

DSC_5014

Operativne vaje, 20.5.2014-2

ZGODBE IZZA OBRAZOV – Družina gasilcev

Pravi gasilec… je časten človek! Postopa junaško, vendar to ne počne zaradi pohvale drugih. Pravi gasilec VE, da je storil dobro delo. Pravi gasilec je zaupanja vreden tovariš. Tudi tedaj, ko odloži svojo uniformo. In v svoj svet so gasilci Gasilske brigade Ljubljana za nekaj dni prijazno sprejeli tudi našo TV ekipo. In nas prepričali, da za njih to ni le poklic, temveč poslanstvo, ki ga uresničujejo z veliko vnemo in predvsem srčnostjo. In da je Brigada njihova druga družina, v kateri se lahko stoodstotno zanesejo drug na drugega, mu zaupajo tudi svoje življenje in drug z drugim delijo dobro in slabo. Iz prešernih mladeničev v prostorih Gasilske brigade, vedno pripravljenih na smeh in polnih domislic in norčij, se ob zvoku alarma spremenijo v profesionalce, resne in odgovorne reševalce življenj in imetja. Včasih jih je tudi strah, toda to je pozitiven strah, ki v izjemnih situacijah le še izostri njihovo pozornost in sposobnosti. Se imajo za junake? Ne, le za ljudi, ki radi in po svojih močeh najbolje pomagajo in ki jim še vedno po vsaki intervenciji preprosta beseda hvala s strani prizadetih ljudi, največ pomeni!

Na povezavi si lahko ogledate dokumentarno oddajo o družini gasilcev.

image_6890122_2

Florjanova maša, 11.5.2014

V nedeljo 11.5.2014 ob 10.uri je v Planini potekala že tradicionalna Florjanova maša, katere se udeležijo gasilci PGD Planina, PGD Laze – Jakovica, PGD Unec, PGD Rakek in PGD Ivanje selo v cerkvi sv. Marjete v Planini. Po vsaki sveti maši sledi še pogostitev, ki je to leto doletala naše društvo.

DSC_4974

Vaje PP, 6.5.2014

Današnja tema vaj so bile zopet krvavitve, tokrat malo bolj v detajle. Ponovili smo mesta digitalnega pritiska, kako se naredi kompresijska obveza z dokončno oskrbo krvavitve ter vse ukrepe po zaustavitvi le-te. Poudarek je bil na pravilnem položaju ponesrečenca in  spremljanju njegovega stanja, da ne pride do šoka in če že, kašni so simptomi, pravilni položaj in oskrba ponesrečenca.

Vmes smo malo zabredli na situacijo zasutja s hlodom v gozdu in postopkom oskrbe poškodbe. Končali pa s posebnostjo pri zaustavljanju krvavitev – Esmarchovo prevezo. V tem primeru gre za ustavljanje krvavitve pri amputaciji noge nad kolenom. Pokazali smo izvedbo preveze, se seznanili z oskrbo amputiranega uda, ter odprli debato na vprašanja povezana z amputacijo uda, kot npr.: kaj če nimaš leda, kam damo tako velik ud za transport…

DSC_4956