130 let PGD Planina

V soboto, 9.6.2018, so gasilci PGD Planina praznovali 130 let delovanja. V čast obletnice so priredili parado skozi Planino in svečan prevzem novega prapora. Prireditve so se udeležili gasilci in gasilke iz GZ Postojna, Cerknica in Logatec ter ostali visoki gostje. Po prireditvi je sledil še zabavni del z ansamblom Pogum.

Čistilna akcija 2018

V soboto, 14.4.2018, smo izvedli čistilno akcijo po našem kraju. Tako smo očistili smeti ob glavni cesti proti Uncu in Lazam, cesto proti Planinskemu polju, samo vas in okolico gasilskega doma. Hvala vsem, ki ste se odzvali tej akciji.

Abraham Maks Jug

Na dan norcev je praznoval svoj osebni praznik Maksimiljan Jug, katerega smo na predvečer njegovega rojstnega dne tudi obiskali. Naj Abraham ti novih da moči, da uresničiš svoje cilje in želje.

60 let Lucija Milavec

V mesecu marcu je praznovala svojo okroglo obletnico naša tajnica. Zato smo jo gasilci obiskali in ji pripravili manjše presenečenje. Lučka, želimo vam še veliko prostovoljnih ur v gasilskih vrstah, služi pa naj vam zdravje in naj vas spremlja sreča.

Skupščina GZ Cerknica 2018

V nedeljo, 25.3.2018, je v gasilskem domu v Cerknici potekala skupščina GZ Cerknica. Poleg predstavnikov iz prostovoljnih gasilskih društev GZ Cerknica, so se skupščine udeležili še župana občine Cerknica in Bloke, regijski poveljnik, predstavniki sosednjih GZ, GZS in ostali. Skupščina je potekala po dnevnem redu, najprej so bila na vrsti poročila o delu v preteklem letu in za preteklo mandatno obdobje, saj je bila ta skupščina tudi volilna za obdobje 2018-2023. Tako je bila naslednja točka dnevnega reda predstavitev novih kandidatov za predsednika in poveljnika GZ ter njihovih programov. Sledile so volitve, na katerih sta dobila večino glasov dosedanja funkcionarja, med volitvami pa so navzoče delegate nagovorili gostje. Po zaključku skupščine je sledila tradicionalna zakuska. (Z. Hrestak)

Foto: Ljubo Vukelič

Volilni Občni zbor 2018

V soboto, 24.2.2018, smo v PGD Ivanje selo izvedli letni Občni zbor društva, ki pa je bil v letošnjem letu tudi volilni. Po uvodnem nagovoru predsednika društva, je Občni zbor vodil Matjaž Hribljan. Sledila so poročila predsednika, poveljnika in ostalih komisij v društvu. Zaradi volilnega leta smo morali razrešiti staro vodstvo. Po poročilu kandidacijske komisije in planu predsednika ter poveljnika za mandatno obdobje, smo predlagana kandidata izvolili. Na Občnem zboru se je podelilo čine za tečaj Mladinec in Višji gasilec ter značke za dolgoletno delo in za operativno delo. Vabilu na Občni zbor se je odzval župan Občine Cerknica, predstavniki GZ Cerknica, PGD Planina, PGD Nova vas na Blokah, PGD Unec in PGD Rakek. Novemu vodstvu želimo obilo upseha v tem mandatu. Prispevek občine Cerknica.

Za mandatno obdobje 2018-2023 je Občni zbor izvolil naslednje vodstvo:

Predsednik:

Nik Žorž
Nam. predsednika: Matjaž Hribljan
Tajnik: Lučka Milavec
Predsednik Nadzornega odbora: Stanislav Modic
Predsednik Disciplinske komisije: Leopold Novak
Predsednik komisije za mladino: Sara Žorž
Predsednik komisije za članice: Tina Hribljan
Predsednik komisije za veterane: Stanislav Oblak
Praporščak: Patrik Oblak

Poveljstvo:

Poveljnik: Zdenko Hrestak
Nam. poveljnika: Žan Hrestak
Pomočnik pov. za IDA: Matjaž Hribljan
Pomočnik pov. za PP: Alja Čekada
Pomočnik pov. za RZ: Katja Braniselj
Orodjar: Patrik Oblak
Glavni strojnik: Dušan Jug

Izobraževanje o TPO z uporabo AED

V soboto, 2.12.2017, smo v PGD Ivanje selo izvedli izobraževanje o temeljnih postopkih oživljanja (TPO) z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED). Izobraževanja se je udeležilo 45 ljudi, vodila pa ga je Valerija Nemgar, dipl. med. sestra in uslužbenka ZD Cerknica. Skozi predstavitev nam je predstavila zakaj pride do zastoja srca, kako pristopimo k poškodovancu, opisala temeljne postopke oživljanja in predstavila uporabo AED-ja. Predstavljen je bil tudi položaj za nezavestno osebo. Vsi prisotni so lahko praktično preizkusili TPO z uporabo AED-ja na lutki s šolskim AED-jem. Fotografije.

Izlet veteranov GZ Cerknica 2017

V sredo, 15.11., smo se veterani PGD Ivanje selo – šest nas je bilo, zbrali na avtobusni postaji, kjer smo pričakali avtobus in se z ostalimi veterani iz GZ Cerknica odpeljali proti Prlekiji. Vožnja je potekala v prijetnem vzdušju, klepetu in spoznavanju novih obrazov. Prispeli smo v Staro Goro, ta spada v občino Sv. Jurij ob Ščavnici, prijeten kraj. Sprejela sta nas vodiča, povedala malo zgodovine kraja, potem pa smo si ogledali muzej starih orodij, mlin na veter in baročno cerkev Sv. Duha, nazadnje pa nas je poveljnik PGD Stara Gora popeljal še v gasilski dom. Seznanil nas je z delom društva in razkazal dom in vozila. Odpeljali smo se v Spodnje Ivanjkovce, kjer smo se okrepčali, poizkusili domača vina in se zabavali. V poznih popoldanskih urah smo se odpravili polni prijetnih vtisov proti domu.

Marjanca Modic