Delovna nesreča v gozdu – nenapovedana vaja

V nedeljo, 2.11.2014, ob 17.32 so se nekaterim operativcem našega društva oglasili pozivniki in prileteli sms-i z vsebino: VAJA – DELOVNA NESREČA OB GOZDNI CESTI IVANJE SELO-RAKEK – NA ULOVKI. Nenapovedana društvena vaja se je izvedla z namenom, da se preveri stanje organiziranosti, usposobljenosti in opremljenosti operativne enote PGD Ivanje selo, preveri operativno uporabnost sistema zvez ZARE ter sistema obveščanja in alarmiranja, preveri usposobljenost, reagiranje in ukrepanje operativcev v primeru več nepredvidenih situacij ob intervenciji. Po scenariju vaje se je med vlačenjem hlodovine v gozdu prevrnil traktor. Delavca je vrglo s traktorja, traktor pa se je prevrnil na bok. Hlodovina, katero je vlekel delavec, ga je stisnila. Utrpel je poškodbe noge in težko diha. Iz traktorja izteka pogonsko gorivo. Zaradi nepazljivosti, mimoidoča oseba odvrže prižgan cigaret ravno na razlito pogonsko gorivo, katero se vname. Gasilci PGD Ivanje selo smo razsvetlili kraj dogodka, požarno zavarovali prevrnjen traktor in mu odklopili akumulator, omejili in sanirali iztekajoče gorivo, omejili in pogasili požar ter oskrbeli ponesrečenega delavca. Vaje se je udeležilo 7 gasilcev z dvema voziloma. Izpostavil bi skoraj nedelujoč sistem ZA-RE. Problemi nastajajo zaradi nedelovanja repetitorja na Slivnici. Namreč, zatajili so nekateri pozivniki, ReCO Postojna je bil preko kanala 27 neslišen, zelo slabo slišen tudi kanal 43. Pristojne službe na URSZR so o težavah obveščene in težavo odpravljajo. Več slik najdete v FOTOGALERIJI.

DSC_0272

Požar in nesreča pri podjetju Petrič transport

16.10.2014
Ob 19.09 nas je ReCO Postojna preko pozivnikov obvestil o požaru in nesreči pri podjetju Petrič transport v novi IOC Podskrajnik. Šlo je za nenapovedano sektorsko vajo. Scenarij: trk prvega vozilo v trafo postajo, trk drugega osebnega vozila v tovorno vozilo. Iz tovornjaka izteka gorivo. Poškodovane 4 osebe. Po prihodu na lokacijo vaje smo s strani vodje intervencije dobili zadolžitev za gašenje vozila, katero se je zaletelo v trafo postajo. Preostali del ekipe je priskočil na pomoč bolničarjem, kateri so imeli za oskrbeti 4 poškodovance. Klicu pozivnika se je odzvalo 6 gasilcev PGD Ivanje selo. Slike najdete v GALERIJI.

DSC_6258

Operativne vaje – delo z lestvijo

Na tokratnih operativnih vajah smo delali z lestvijo. Po kratki teoriji smo začeli s postopki pravilne postavitve tridelne raztegljive lestve. Sledil je prikaz pravilne hoje po lestvi, vzpenjanje z gasilsko sekiro, varovanje gasilca na lestvi, sestop z lestve in hoja po lestvi z IDA in cevjo. Zahvalili bi se PGD Rakek, kateri so nam posodili lestev za izvedbo vaje. Nekaj slik najdete v fotogaleriji.

DSC_6032

DSC_1027