Zaključni izpiti na tečaju OG

20. in 21. aprila 2018, so na Uncu potekali zaključni izpiti na tečaju za operativnega gasilca (OG). V petek so tečajniki pisali test pod budnim očesom predsednika komisije Borisa Peternelja (GZS), v soboto pa so tečajniki izvedli še praktični del izpita, katere je vodil Marko Adamič (GZS). S tem dejanjem se je tečaj uspešno zaključil, uspešno pa ga zaključila tudi naša tečajnica Alja, za kar ji iskreno čestitamo! V soboto sta na vajah sodelovala še 2 gasilca kot pomoč pri izvedbi vaj z enim vozilom.

Požari ob železniški progi, 20.4.2018

Ob 15.30 smo bili preko ReCO Postojna obveščeni, da gori ob železniški progi pri Ivanjem selu na več lokacijah. Gasilci PGD Ivanje selo smo omejili in pogasili požare na petih lokacijah, skupne površine okoli 2000 kvadratnih metrov in 24 železniških pragov. Vzrok požara je posledica okvare zavor železniške kompozicije. Posredovalo je 8 gasilcev z dvema voziloma. Več pa si lahko ogledate v fotogaleriji.

Vaje PPO – april 2018

V aprilu smo se prvi posredovalci PGD Ivanje selo dobili na prvih vajah. Tako teoretično kot praktično smo obnovili znanje, ki smo ga pridobili na tečaju. Pregledali smo opremo, ki jo imamo za samo posredovanje in praktično vadili na treh scenarijih (srčni zastoj, krvavitev, tujek v dihalih).

Čistilna akcija 2018

V soboto, 14.4.2018, smo izvedli čistilno akcijo po našem kraju. Tako smo očistili smeti ob glavni cesti proti Uncu in Lazam, cesto proti Planinskemu polju, samo vas in okolico gasilskega doma. Hvala vsem, ki ste se odzvali tej akciji.

Vabilo na čistilno akcijo

Vse vaščane in vaščanke vabimo, da se nam pridružijo na letni čistilni akciji, ki bo v soboto, 14.4.2018, s pričetkom ob 9. uri. Zberemo se pred gasilskim domom, nato pa se bomo razdelili v skupine in očistili našo vas, ker nam je mar za njo. Lepo vabljeni!

Vaje operative – uporaba opreme

Tokratne vaje smo posvetili poznavanju opreme. Delali smo na dveh deloviščih. Na prvem smo spoznali rokovanje z MB. Seznanili smo se s pravilno in varno uporabo le te, kako dobavljamo vodo in na kaj moramo paziti. Na drugem delovišču smo spoznavali delovanje črpalke na VT – upravljanje s komandami, polnjenje vozila na različne načine, pravilna uporaba. Vsak od prisotnih operativcev je na posamezni točki moral izvedeti rokovanje s prej omenjeno opremo. Spoznali smo tudi delovanje omejevalca tlaka in turbo ročnika, njegovo funkcijo in uporabnost. Fotografije z vaje najdete TUKAJ.

Vaje bolničarjev – scenariji

Na aprilskih vajah bolničarjev smo skozi scenarije obnovili znanje prvih posredovalcev. Pri prvem scenariju se je v vozilu nahajala oseba z znaki srčne kapi, ki je kasneje tudi prenehala dihati. Drugi scenarij je predvideval samomor z izpušnimi plini v garaži, ob tem pa tudi psihične težave (agresivni napadi z noži) enega od bližnjih. Pri tretjem scenariju pa je prišlo do eksplozije plina v delavnici z več poškodovanimi (opekline). Po vsaki vaji je sledila analiza.

Abraham Maks Jug

Na dan norcev je praznoval svoj osebni praznik Maksimiljan Jug, katerega smo na predvečer njegovega rojstnega dne tudi obiskali. Naj Abraham ti novih da moči, da uresničiš svoje cilje in želje.

60 let Lucija Milavec

V mesecu marcu je praznovala svojo okroglo obletnico naša tajnica. Zato smo jo gasilci obiskali in ji pripravili manjše presenečenje. Lučka, želimo vam še veliko prostovoljnih ur v gasilskih vrstah, služi pa naj vam zdravje in naj vas spremlja sreča.